El proper dijous 25 de gener de 2018 a les 18:30 es durà a terme al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona  la conferència “El fre ferroviari: una visió general” a càrrec de Luís Rentero, persona amb àmplia experiència en el món de l’operació i de la divulgació ferroviàries.

Qualsevol enginy en moviment ha de poder ser aturat a voluntat de qui el controla. Aquest axioma ha donat lloc al desenvolupament de tota una enginyeria al voltant dels sistemes de fre per als vehicles. En el cas del ferrocarril, l’enginyeria dels frens ha hagut de fer front al problema de l’escassa adherència del sistema roda d’acer / carril d’acer que, d’altra banda, és l’avantatge principal d’aquest mitjà de transport.

En els més de 200 anys d’història del ferrocarril modern, els enginyers han inventat diversos sistemes capaços de frenar trens cada vegada més pesants i ràpids. Des dels primers sistemes manuals de fricció, els avenços tecnològics han permès desenvolupar frens sense contacte que aprofiten la dinàmica del moviment. De tots aquests invents, tan sols els que han demostrat ser realment eficients i viables han sobreviscut i, molt abans de l’actual concepte de globalització, es van convertir en universals per als ferrocarrils de tot el món. Aquest procés de selecció tecnològica va permetre establir uns estàndards per als sistemes de fre ferroviari des de principis del segle XX.

En aquesta conferència s’oferirà una visió general de tots els sistemes de fre ferroviari actualment en ús, tant d’aquells que són estàndards des de fa més d’un segle, com dels de desenvolupament més modern, fent una descripció de cadascun d’ells des d¿un punt de vista històric i tècnic, necessàriament succinta.

La conferència, organitzada per Engitren, anirà a càrrec de Luís Rentero, persona amb àmplia experiència en el món de l’operació i de la divulgació ferroviàries.

Inscripcions: Inscripcions col·legiats/associats / Inscripció general


Els comentaris estan deshabilitats.

 • Entrades per mes

 • Categories

 • Respecte als Drets d’Autor

  Podria ser que alguna de les imatges de la web sigui propietat d’algú. Si veieu una foto vostre us demanem ens ho feu saber per que puguem identificar-la o suprimir-la si no voleu que sigui publicada. Els autors que s’oposin a la publicació de les seves obres les poden fer retirar per una simple demanda mitjançant el Formulari de Contacte

 • FCAF

  La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril representa avui més de cinquanta associacions que agrupen més de tres mil aficionats. En la funció de les tasques que li són inherents, la federació coordina les activitats conjuntes dels seus membres, tot potenciant la mútua comunicació i col·laboració.

 • __________________

  També són objectius de la Federació fomentar la presència del ferrocarril en la societat, prestant assessorament a aquelles persones i organismes que ho sol·liciten.