El proper dijous, 19 de desembre de 2019 a les 18:30 es durà a terme al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, Via Laietana, 39 de Barcelona, la conferència “Novel.la i cine negre amb escenaris ferroviaris”, a càrrec de Jordi Font-Agustí, enginyer i escriptor.

Des del moment de la seva aparició, i encara ara, el ferrocarril ha inspirat els escriptors de novel·les de lladres i serenos i els directors de cinema negre, de manera que és notable la quantitat d’obres amb crims, robatoris i desaparicions ambientades en el ferrocarril. Els farem una bona repassada.

Coincidint amb la expansió de les xarxes de ferrocarril, els autors de novel·les van descobrir que un tren en marxa era l’espai ideal per a encabir-hi històries perquè tenien els personatges acotats en el temps i en l’espai que els calgués per desplegar el seu argument. A més, el món ferroviari, amb les estacions fosques a la nit i els trens recorrent el territori, eren un escenari ideal per a la novel·la negra. El cinema va seguir els passos de la literatura i ara tenim una bona quantitat d’obra amb assassinats, robatoris i desaparicions. N’hi ha de totes les èpoques, de totes les llengües, de totes les nacionalitats i de tots els estils.

Durant la sessió farem un repàs a les novel·les i pel·lícules més destacades, amb especial atenció a les produïdes a casa nostra.

La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i escriptor. Ha publicat, entre altres novel·les: Assassinat a l’Escola del Treball (1993), Contracorrent (Premi El lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrol de ciència-ficció 2010). Va coordinar el volum d’assajos Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). Les seves darreres publicacions són, precisament, de tema ferroviari: l’assaig Erotismo y ferrocarril a través de las artes (2016) i la novel·la L’herència japonesa (2017). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts i ha pronunciat diverses conferències sobre literatura i ferrocarril, algunes a Engitren. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

 

Inscripcions col·legiats/associats Inscripció general


Els comentaris estan deshabilitats.

 • Entrades per mes

 • Categories

 • Respecte als Drets d’Autor

  Podria ser que alguna de les imatges de la web sigui propietat d’algú. Si veieu una foto vostre us demanem ens ho feu saber per que puguem identificar-la o suprimir-la si no voleu que sigui publicada. Els autors que s’oposin a la publicació de les seves obres les poden fer retirar per una simple demanda mitjançant el Formulari de Contacte

 • FCAF

  La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril representa avui més de cinquanta associacions que agrupen més de tres mil aficionats. En la funció de les tasques que li són inherents, la federació coordina les activitats conjuntes dels seus membres, tot potenciant la mútua comunicació i col·laboració.

 • __________________

  També són objectius de la Federació fomentar la presència del ferrocarril en la societat, prestant assessorament a aquelles persones i organismes que ho sol·liciten.