Conferència: “100 anys del Transpirinenc”

El proper dijous 27 d’octubre de 2022 a les 18:30 es realitzarà una videoconferència amb el títol “100 anys del Transpirinenc” a càrrec de Lluís Garcia Rifà, apassionat del món del ferrocarril i especialista en el Transpirinenc, organitzada per Engitren.

Ara fa un segle, concretament el 3 d’octubre de 1922, arribava el primer tren a Puigcerdà i s’inaugurava el darrer tram de la línia transpirinenca. Semblava, doncs, convenient dedicar un record a aquest important fet de la història del ferrocarril a Catalunya. El procés que va permetre connectar la xarxa catalana amb França a través de Puigcerdà i La Tor de Querol va ser llarg i complicat. De fet, van passar gairebé 60 anys des dels primers projectes fins que aquesta connexió va ser possible. La ponència farà referència a l’origen de la línia, el seu per què i com es va desenvolupar: el traçat inicial entre Granollers i Sant Joan de les Abadesses, la posterior línia entre Llerona i Sant Martí de Provençals i, finalment, el difícil tram de muntanya entre Ripoll i La Tor de Querol, ja en territori francès. I això sense oblidar algunes línies o trams amb vinculacions de diversa mena amb aqueta: el tram de les Franqueses a Granollers-Centre, la línia de Mollet a Caldes de Montbui i, evidentment, la línia francesa complementària de La Tor de Querol a Ax-les-Thermes i Toulouse.

Lluís Garcia Rifà és un apassionat del món del ferrocarril i especialista en el Transpirinenc. És besnét, net i fill de ferroviaris vinculats a la línia. A través de les fonts familiars i de la seva curiositat investigadora, en 1984 va iniciar un blog per anar documentant la convulsa història de la línia, l’actual R3 de la xarxa de Rodalies de Catalunya. Aquesta dedicació li va ser reconeguda en rebre, en 2015, un dels premis Bonaplata que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. També és autor de diversos llibres dedicats a la línia en qüestió.

La sessió serà telemàtica. Cal que us inscriviu com sempre tal com s’indica més avall. És condició indispensable per poder rebre la corresponent invitació per a la connexió via Zoom.

Inscripcions col·legiats/associats / Inscripció general

Un comentari

Els comentaris estan tancats.