Conferència “Una experiència de preservació i ús de material històric realitzada per una associació d’aficionats al ferrocarril”

El proper dijous 20 d’abril de 2017 a les 18:30 es durà a terme una conferència al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona amb el títol “Una experiència de preservació i ús de material històric realitzada per una associació d’aficionats al ferrocarril”.

La ponència serà presentada per Santiago Gómez i Josep Maria Pascual, que explicaran la trajectòria de l’associació com a restauradors voluntaris de material ferroviari real, com a organitzadors de viatges amb material històric i com a documentalistes afeccionats.
L’associació Amics del Ferrocarril de Badalona Agrupació Ferroviària 5a zona és un bon exemple de la feina que es pot arribar a fer en el terreny de la preservació i la promoció del material històric des de l’afició, l’esforç i la tenacitat.
Nascuda a Badalona l’octubre del 1994, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del Barcelona – Mataró, el traçat del qual separa la nostra localitat de les platges del litoral, a principis de 1995 va organitzar un mercadet de modelisme ferroviari els quarts diumenges de cada mes dins del recinte de l’estació de rodalies de Renfe a Badalona, va durar tres anys, fins que es van posar torniquets per a accedir a les andanes.
La inquietud i l’amor pel tren real d’alguns dels socis els dugué l’any 1997 a sol·licitar al Museu del Ferrocarril la cessió de material per a la seva reparació, restauració i custòdia. El 1998 dins de la Associació d’Amics del Ferrocarril de Badalona es creà una Unitat d’Activitats Especifiques que s’encarrega de la reparació, restauració i manteniment del material ferroviari històric en custòdia o cedit a l’Associació. Aquesta U.A.E. es denominà Agrupació Ferroviària 5a zona.
Des de 1999 l’Agrupació té com a objectiu principal i exclusiu la posada en marxa, restauració i manteniment de material ferroviari històric. Actualment està realitzant a Can Tunis diferents activitats en aquesta línia: recuperació i rehabilitació d’una unitat de tren sèrie 438.032-5 cedida per mitjà de conveni pel Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, manteniment ordinari i posada en funcionament d’una composició de material històric del mateix Museu formada por la locomotora 276.052-8, un furgó de Correos P3 i quatre cotxes de la sèrie 6000. També tenen un vagó J 300.000.
Han organitzat diversos viatges (Sant Sadurní d’Anoia, Cervera, Puigcerdà, Ripoll, Portbou…) amb material preservat dels quals n’explicaran detalls organitzatius i anècdotes.
També presentaran exemples de la seva tasca com a documentalistes.

Inscripcions col·legiats/associats      Inscripció general