El proper dijous 24 de gener de 2019 a les 18:30 es durà a terme al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, Via Laietana, 39 de Barcelona, la conferència “El ferrocarril i el tramvia a la premsa satírica”, a càrrec de Jordi Font-Agustí, enginyer i escriptor.

Un repàs a la premsa satírica dels segles XIX I XX per veure com reflectia l’expansió de les xarxes de tren i tramvia, com analitzava i criticava les decisions polítiques que es prenien i com feia burla dels retards i del mal funcionament.

Coincidint amb la expansió de les xarxes de ferrocarril i tramvia, a Catalunya hi havia una proliferació de premsa satírica i, com no podia ser d’altra manera, aquesta es va fer ressò dels moviments polítics vinculats al ferrocarril i al tramvia i va ridiculitzar amb duresa les decisions que es prenien i, no cal dir, els mal funcionaments quan es produïen.

Les revistes Cu-cut, La cuca fera i L’Esquella de la Torratxa van ser les que s’hi van abonar més, però hi molts articles i vinyetes satíriques de tema ferroviari a Nandu, En Patufet o Mirador. De la importància social d’aquests mitjans de transport a l’època ens en dona clarícies que signatures importants com Junceda, Opisso, Jaume Passarell, Castanys o Eduard Coca, s’hagin dedicat fer sàtira ferroviària. Res escapava a la seva mordacitat: retards, accidents, canvis de traçat, prohibicions de fumar o escopir, moviments de paquets d’accions, talls en el servei, etc. I tota la seva obra conforma una interessant i divertida tirallonga de vinyetes, versets satírics i historietes que faran la delícia dels assistents.

La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i escriptor. Ha publicat, entre altres novel.les: Assassinat a l’Escola del Treball (1993), Contracorrent (Premi El lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció 2010). Va coordinar el volum d’assajos Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). La seva darrera publicació és, precisament, l’assaig Erotismo y ferrocarril a través de las artes (2016). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts i ha pronunciat diverses conferències sobre literatura i ferrocarril, algunes a Engitren. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

Inscripcions col·legiats/associats / Inscripció general


Els comentaris estan deshabilitats.

 • Entrades per mes

 • Categories

 • Respecte als Drets d’Autor

  Podria ser que alguna de les imatges de la web sigui propietat d’algú. Si veieu una foto vostre us demanem ens ho feu saber per que puguem identificar-la o suprimir-la si no voleu que sigui publicada. Els autors que s’oposin a la publicació de les seves obres les poden fer retirar per una simple demanda mitjançant el Formulari de Contacte

 • FCAF

  La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril representa avui més de cinquanta associacions que agrupen més de tres mil aficionats. En la funció de les tasques que li són inherents, la federació coordina les activitats conjuntes dels seus membres, tot potenciant la mútua comunicació i col·laboració.

 • __________________

  També són objectius de la Federació fomentar la presència del ferrocarril en la societat, prestant assessorament a aquelles persones i organismes que ho sol·liciten.