Conferència: “El ferrocarril i el tramvia a la premsa satírica”

El proper dijous 24 de gener de 2019 a les 18:30 es durà a terme al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, Via Laietana, 39 de Barcelona, la conferència “El ferrocarril i el tramvia a la premsa satírica”, a càrrec de Jordi Font-Agustí, enginyer i escriptor.

Un repàs a la premsa satírica dels segles XIX I XX per veure com reflectia l’expansió de les xarxes de tren i tramvia, com analitzava i criticava les decisions polítiques que es prenien i com feia burla dels retards i del mal funcionament.

Coincidint amb la expansió de les xarxes de ferrocarril i tramvia, a Catalunya hi havia una proliferació de premsa satírica i, com no podia ser d’altra manera, aquesta es va fer ressò dels moviments polítics vinculats al ferrocarril i al tramvia i va ridiculitzar amb duresa les decisions que es prenien i, no cal dir, els mal funcionaments quan es produïen.

Les revistes Cu-cut, La cuca fera i L’Esquella de la Torratxa van ser les que s’hi van abonar més, però hi molts articles i vinyetes satíriques de tema ferroviari a Nandu, En Patufet o Mirador. De la importància social d’aquests mitjans de transport a l’època ens en dona clarícies que signatures importants com Junceda, Opisso, Jaume Passarell, Castanys o Eduard Coca, s’hagin dedicat fer sàtira ferroviària. Res escapava a la seva mordacitat: retards, accidents, canvis de traçat, prohibicions de fumar o escopir, moviments de paquets d’accions, talls en el servei, etc. I tota la seva obra conforma una interessant i divertida tirallonga de vinyetes, versets satírics i historietes que faran la delícia dels assistents.

La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i escriptor. Ha publicat, entre altres novel.les: Assassinat a l’Escola del Treball (1993), Contracorrent (Premi El lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció 2010). Va coordinar el volum d’assajos Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). La seva darrera publicació és, precisament, l’assaig Erotismo y ferrocarril a través de las artes (2016). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts i ha pronunciat diverses conferències sobre literatura i ferrocarril, algunes a Engitren. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

Inscripcions col·legiats/associats / Inscripció general