El MOROP a la FCAF

Logo MOROP

QUÈ ÉS EL MOROP ?

Unió Europea de Modelistes Ferroviaris i d’Amics dels Ferrocarrils – MOROP

El MOROP és la federació europea que agrupa i acull les diferents federacions nacionals de modelistes ferroviaris i d’amics dels ferrocarrils a Europa. La federació té la seva seu a Berna (Suïssa) i es regeix per la legislació suïssa. El MOROP (Unió Europea de Modelistes Ferroviaris i d’Amics dels Ferrocarrils) es va crear el 1954 a Gènova (I) per iniciativa d’alguns “fanàtics” del modelisme, ja fa gairebé 50 anys, amb la finalitat d’estandarditzar la producció de les diferents marques dels ferrocarrils en miniatura. Cada empresa tenia en aquell moment els seus estàndards i les seves normes, i els aficionats als models en miniatura es trobaven davant d’una elecció més que difícil. La normalització de les escales, mesures, sistemes d’alimentació, acobladors i cotes de les rodes entre els fabricants estaven lluny de ser uniformes.

El MOROP, per tant, es va fixar com a principal tasca, des de la seva creació, l’estandardització dels components abans esmentats en la forma de normes “NEM” (Normes Europees de Modelisme), creades i produïdes pel Comitè Tècnic (TC), en col·laboració amb les marques fabricants europees de material a escala. Des de 1994, s’han forjat estrets vincles amb la NMRA (National Model Railroad Association), que al seu torn crea les normes per als EUA. Les normes per a sistemes digitals de tipus DCC (Digital Command Control) també s’han creat conjuntament amb la Federació dels EUA, fent d’aquestes normes digitals un estàndard quasi mundial.

El MOROP actualment consta de 22 associacions repartides en 17 països europeus, de nord a sud i d’est a oest, formant una federació europea de més de 30.000 membres. Les dues llengües oficials del MOROP són el francès i l’alemany, llengües en que es publiquen les normes i tots els documents oficials de la Federació. L’anglès s’utilitza per a les relacions amb la NMRA i les associacions o grups que no usen les llengües oficials del MOROP.

Qualsevol aficionat als trens o ferrocarrils reals és benvingut al congrés anual que se celebra generalment la primera quinzena de setembre a diferents indrets d’Europa. A la pàgina Relació dels congressos del MOROP podreu veure les ciutats on s’han celebrat o està previst que es celebrin. Si voleu participar en el Comitè Tècnic o en el Comitè de Direcció del MOROP, envieu un correu electrònic al President Michel Broigniez. El programa detallat es pot accedir des del Calendari de MOROP.


Informació relacionada: