Del 9 al 18 d’agost de 2019 té lloc al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova la trobada anual de joves voluntaris del ferrocarril. Una vintena de nois i noies vinguts del Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Polònia, Ucraïna, Suècia i Catalunya van començar l’estada visitant les instal·lacions del Museu. Des d’aleshores ja treballen en els diferents projectes que actualment està duent a terme el Museu, bàsicament en la restauració d’una locomotora de vapor belga, una locomotora elèctrica alemanya i una altra de francesa. Alguns dels participants són, malgrat la seva joventut, uns experts en tecnologies com la del vapor; un coneixement que, per desgràcia, a casa nostra  compta amb pocs especialistes en l’actualitat.

Durant els propers dies els participants combinaran el treball amb visites a diferents espais ferroviaris com el Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, les instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Rubí, el CRC d’ADIF a Saragossa i el Museu de l’AZAFT a Casetas.

FEDECRAIL, de la qual forma part el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, és la Federació Europea de Museus del Ferrocarril i Trens Turístics. Agrupa les associacions d’amics del ferrocarril compromeses amb el manteniment, la preservació i l’operació de xarxes ferroviàries històriques. En l’actualitat està formada per 42 membres de 27 països que gestionen un total de 650 trens històrics i museus del ferrocarril.

Des del 2007 FEDECRAIL organitza de forma itinerant i conjunta amb un dels seus membres locals aquest programa internacional d’intercanvi juvenil adreçat als membres més joves de les entitats associades. Amb aquesta iniciativa es volen donar a conèixer experiències concretes de preservació del patrimoni ferroviari alhora que s’incentiva l’intercanvi cultural i es reforça el treball entre els membres.

FEDECRAIL promou d’aquesta manera la captació de joves voluntaris a les associacions federades, objectiu de gran importància per assegurar la continuïtat d’aquest model de preservació del patrimoni ferroviari. Des de 2007 l’intercanvi s’ha celebrat a Suècia (en dos ocasions), Letònia, Alemanya (en dos ocasions), Hongria (en dos ocasions), Polònia, Gran Bretanya, Àustria, Holanda i Itàlia. Enguany per primera vegada té lloc a Catalunya i l’any que ve es celebrarà per segona vegada a la Gran Bretanya.

La present edició del FEDECRAIL Youth Exchange està organitzada per FEDECRAIL i l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra la Nova, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Móra la Nova, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, TPP Domènech, el Museu del Ferrocarril de Catalunya, AZAFT i ADIF.


Els comentaris estan deshabilitats.

 • Entrades per mes

 • Categories

 • Respecte als Drets d’Autor

  Podria ser que alguna de les imatges de la web sigui propietat d’algú. Si veieu una foto vostre us demanem ens ho feu saber per que puguem identificar-la o suprimir-la si no voleu que sigui publicada. Els autors que s’oposin a la publicació de les seves obres les poden fer retirar per una simple demanda mitjançant el Formulari de Contacte

 • FCAF

  La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril representa avui més de cinquanta associacions que agrupen més de tres mil aficionats. En la funció de les tasques que li són inherents, la federació coordina les activitats conjuntes dels seus membres, tot potenciant la mútua comunicació i col·laboració.

 • __________________

  També són objectius de la Federació fomentar la presència del ferrocarril en la societat, prestant assessorament a aquelles persones i organismes que ho sol·liciten.