Es troben dues locomotores desconegudes en una investigació submarina a Nova Jersey

Dues locomotores que datades entre 1850 i 1860 i trobades sota 90 peus d'aigua a Long Branch, Nova Jersey.
Les dues locomotores que datades entre 1850 i 1860 han estat trobades sota 90 peus d’aigua a Long Branch, Nova Jersey.

Fa unes poques setmanes que ha aparegut la noticia de la trobada submarina a la costa americana de dues locomotores de vapor anteriors a la Guerra Civil Nord-americana.

El descobriment ha desconcertat a la comunitat científica, no només perquè les màquines es trobaven en plena ruta marítima, sinó perquè semblen més potents i pesades que les seves coetànies i no hi ha registre que pugui aportar pistes sobre la seva construcció, tret d’una inscripció al xiulet amb les paraules “H.N. Hooper, Boston”.

Una teoria és que les locomotores estaven sent transportades des de Boston a un port de l'Atlàntic nord-americà, i van ser llançades al mar en una tempesta.
Una teoria és que les locomotores estaven sent transportades des de Boston a un port de l’Atlàntic nord-americà, i van ser llançades al mar en una tempesta.

La troballa es va produir a cinc milles de la costa de Nova Jersey i la seva presència al fons marí és un misteri desconcertant per als investigadors. l’Associació Històrica de Bussejadors de Nova Jersey, tracten d’establir què és el que va poder passar amb aquestes màquines de les que no hi ha registre que es construïssin a les llistes de fabricants consultades, i tampoc hi ha constància ni ressenya als diaris o revistes de l’època del seu transport o de la seva pèrdua.

Les locomotores submergides són similars a aquesta locomotora Pioneer de 1851.
Les locomotores submergides són similars a aquesta locomotora Pioneer de 1851.

El misteri segueix sense aclarir-se. Però els investigadors estan convençuts que no es troben davant d’un fet trivial. Les locomotores de 15 tones són rares perquè són del model Planet de tipus 1-1-1 T, similar a una ‘Pioneer’ que s’exhibeix al Museu del Ferrocarril de Baltimore & Ohio, a Baltimore.

Però les locomotores enfonsades són més pesades i més potents que la Planet esmentada, fabricada al 1851, “de manera és possible que estiguem davant una baula perduda en la tecnologia de la locomotora americana” afirma Donen Lieb, un dels membres que treballa en la troballa.

“Teníem l’opció de treure-les, deixar-les al fons, o recuperar les restes”, assegura l’investigador, però “hem anat recuperant peces, examinánt-les i tractant de respondre a les preguntes pendents.” “És com si els dissenyadors estiguessin empenyent cap a un disseny específic tan lluny com poguessin “, ha dit Lieb.

Més informació: