Modernització de les instal·lacions de senyalització a la xarxa de rodalies de Barcelona

Adif està executant diversos treballs de modernització de les instal·lacions de senyalització a la xarxa de rodalies de Barcelona, ​​que compten amb un pressupost de 3.746.032 euros.

Unitat de Rodalies. Foto: Renfe

Aquesta actuació s’inscriu en el Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 per a la modernització de les infraestructures i les estacions de l’esmentada xarxa, amb l’objectiu d’augmentar els estàndards de qualitat de l’explotació ferroviària i oferir un servei amb millors prestacions de seguretat, fiabilitat i eficàcia.

Així mateix, pretén reduir la probabilitat d’incidències i les seves repercussions sobre el servei i oferir la màxima capacitat de resposta per a la resolució d’aquelles que generin alteracions al trànsit i la reposició en òptimes condicions de les instal·lacions.

Logo Rodalies
Logo Rodalies. Foto: JT Curses.

Característiques dels treballs

S’estan duent a terme operacions de rehabilitació, reforç i substitució d’elements en circuits de via, el sanejament de dispositius de desviaments o canvis d’agulla, la renovació d’equips de via del sistema ASFA i la col·locació de nous elements en senyals com pantalles, lents o transformadors. Altres treballs consisteixen en la millora d’altres sistemes, com a conjunts d’accionament, armaris i cablejat.

De forma complementària, es realitzaran actuacions de modernització i substitució per nous dispositius en elements auxiliars de les instal·lacions de seguretat com arquetes, canaletes, passos de via o rases. El contracte també inclou la disponibilitat d’equips tècnics i humans de suport per a prestar una resposta ràpida, en cas necessari, en la resolució d’incidències que afectin el servei.

Localització de les obres

Aquests treballs s’estan duent a terme en els següents punts del nucli de rodalies de Barcelona:

  • Túnels de Barcelona: Plaça de Catalunya i Bifurcació Aragó.
  • Línia Barcelona-Mataró-Maçanet: trajecte la Sagrera-Maçanet.
  • Línia Barcelona-Granollers-Maçanet: trajecte Sant Andreu Comtal-Maçanet.
  • Línia Barcelona-Puigcerdà: trajecte Montcada Bifurcació-Puigcerdà.
  • Línia Barcelona-Vilafranca-Sant Vicenç de Calders: trajecte Sants-Els Monjos.
  • Línia Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders: trajectes Sants-Vilanova i ramal Aeroport.
  • Línia Barcelona-Manresa-Lleida: trajecte Montcada Bifurcació-Manresa.
  • Línia Castellbisbal-Cerdanyola-Universitat-Mollet Sant Fost.