El proper dijous 20 d’abril de 2017 a les 18:30 es durà a terme una conferència al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona amb el títol “Una experiència de preservació i ús de material històric realitzada per una associació d’aficionats al ferrocarril”.

La ponència serà presentada per Santiago Gómez i Josep Maria Pascual, que explicaran la trajectòria de l’associació com a restauradors voluntaris de material ferroviari real, com a organitzadors de viatges amb material històric i com a documentalistes afeccionats.
L’associació Amics del Ferrocarril de Badalona Agrupació Ferroviària 5a zona és un bon exemple de la feina que es pot arribar a fer en el terreny de la preservació i la promoció del material històric des de l’afició, l’esforç i la tenacitat.
Nascuda a Badalona l’octubre del 1994, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del Barcelona – Mataró, el traçat del qual separa la nostra localitat de les platges del litoral, a principis de 1995 va organitzar un mercadet de modelisme ferroviari els quarts diumenges de cada mes dins del recinte de l’estació de rodalies de Renfe a Badalona, va durar tres anys, fins que es van posar torniquets per a accedir a les andanes.
La inquietud i l’amor pel tren real d’alguns dels socis els dugué l’any 1997 a sol·licitar al Museu del Ferrocarril la cessió de material per a la seva reparació, restauració i custòdia. El 1998 dins de la Associació d’Amics del Ferrocarril de Badalona es creà una Unitat d’Activitats Especifiques que s’encarrega de la reparació, restauració i manteniment del material ferroviari històric en custòdia o cedit a l’Associació. Aquesta U.A.E. es denominà Agrupació Ferroviària 5a zona.
Des de 1999 l’Agrupació té com a objectiu principal i exclusiu la posada en marxa, restauració i manteniment de material ferroviari històric. Actualment està realitzant a Can Tunis diferents activitats en aquesta línia: recuperació i rehabilitació d’una unitat de tren sèrie 438.032-5 cedida per mitjà de conveni pel Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, manteniment ordinari i posada en funcionament d’una composició de material històric del mateix Museu formada por la locomotora 276.052-8, un furgó de Correos P3 i quatre cotxes de la sèrie 6000. També tenen un vagó J 300.000.
Han organitzat diversos viatges (Sant Sadurní d’Anoia, Cervera, Puigcerdà, Ripoll, Portbou…) amb material preservat dels quals n’explicaran detalls organitzatius i anècdotes.
També presentaran exemples de la seva tasca com a documentalistes.

Inscripcions col·legiats/associats      Inscripció general


Els comentaris estan deshabilitats.

 • Entrades per mes

 • Categories

 • Respecte als Drets d’Autor

  Podria ser que alguna de les imatges de la web sigui propietat d’algú. Si veieu una foto vostre us demanem ens ho feu saber per que puguem identificar-la o suprimir-la si no voleu que sigui publicada. Els autors que s’oposin a la publicació de les seves obres les poden fer retirar per una simple demanda mitjançant el Formulari de Contacte

 • FCAF

  La Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril representa avui més de cinquanta associacions que agrupen més de tres mil aficionats. En la funció de les tasques que li són inherents, la federació coordina les activitats conjuntes dels seus membres, tot potenciant la mútua comunicació i col·laboració.

 • __________________

  També són objectius de la Federació fomentar la presència del ferrocarril en la societat, prestant assessorament a aquelles persones i organismes que ho sol·liciten.