Conferència: “1972-2022, mig segle d’una data clau de la via estreta espanyola”

El proper dijous 16 de juny de 2022 a les 18:30 es realitzarà una videoconferència amb el títol “1972-2022, mig segle d’una data clau de la via estreta espanyola” a càrrec de Javier Fernández López, director del Museu del Ferrocarril d’Astúries, organitzada per Engitren.

Tot i que va ser creada l’any 1965 per aglutinar moribundes línies de via estreta en mans de l’Estat, en 1972 l’empresa Ferrocarriles de Vía Estrecha (Feve) va experimentar un creixement inusitat, fins a multiplicar el seu quilometratge diverses vegades.

Va ser fruit del cessament, en un termini de temps molt breu, de l’explotació privada d’una bona part dels ferrocarrils de via estreta del nord d’Espanya. Aquell any, amb un interval de molt pocs mesos, les companyies dels ferrocarrils de La Robla, Econòmics d’Astúries, Basc Asturià, Langreo, Vascongados i Cantàbric van lliurar a l’Estat les seves línies, que s’unien així a les línies ja en mans de Feve, de Santander a Bilbao i Ferrol a Gijón. En els anys següents es van incorporar també el Carreño i els Suburbans de Bilbao. Feve es converteix en la major explotadora de via mètrica de tot Europa i en la segona empresa ferroviària espanyola més gran llavors, només per darrere de la poderosa Renfe.

En aquesta conferència es repassa el que va passar en aquestes dates clau, il·lustrada amb la projecció de nombroses imatges d’aquests ferrocarrils en aquells transcendentals anys 70.

La ponència anirà a càrrec de Javier Fernández López.

Titulat en Dret a la Universitat d’Oviedo, desenvolupa la seva tasca en relació amb l’arqueologia industrial i més concretament en la història i la preservació ferroviària asturiana.
Des del 1992 és director per oposició del Museu del Ferrocarril d’Astúries, dependent de l’Ajuntament de Gijón.

És autor de nombroses investigacions sobre la història del ferrocarril i col·laborador habitual en publicacions periòdiques de tema ferroviari.

La sessió serà telemàtica. Cal que us inscriviu com sempre tal com s’indica més avall. És condició indispensable per poder rebre la corresponent invitació per a la connexió via Zoom.

Inscripcions associats/col·legiats / Inscripció general