Conferència: “Barcelona, node ferroviari: un passat amb futur”

El proper dijous 27 de maig de 2021 es realitzarà una conferència amb el títol “Barcelona, node ferroviari: un passat amb futur”, organitzada pel MUHBA. L’acte es realitzarà a la seu del MUHBA a la plaça del Rei de Barcelona, i es podrà seguir en línia a través del seu canal de YouTube.

La construcció d’una xarxa ferroviària que va tenir com a centre la ciutat de Barcelona va ser una realització que es perllongà al llarg de la segona meitat del segle XIX i primeres dècades del segle XX. L’esmentada infraestructura es realitzà en estreta simbiosi amb l’Eixample i amb les obres d’ampliació i millora del port de Barcelona. Es tracta de tres obres de molt abast que formaven part del programa elaborat per les elits barceloneses des de mitjan segle XIX per tal de convertir la ciutat en un gran centre comercial i industrial de la Mediterrània occidental.

La Fundació Museu Maquinista i Macosa es proposa ara reforçar el potencial explicatiu i patrimonial de la seva seu amb la incorporació d’una locomotora de maniobres de la sèrie 303, fabricada per la Maqunista, amb el suport del Districte de Sant Andreu. En el projecte hi col·labora el MUHBA, dins la seva línia de recerca sobre la història de Barcelona i la mobilitat i en la perspectiva de l’exposició Moure Barcelona que, al seu torn, ha de poder enriquir aquest espai de la Fundació a l’Eix patrimonial i museístic del Besòs.

Programa:
16.00 h
Presentació de la jornada
16.15 h
Barcelona i el ferrocarril
Pere Pasqual, UB
17.15 h
Conservar una locomotora de 1963 a l’aire lliure
Lídia Font, responsable de conservació preventiva i restauració del MUHBA
17.45 h
Pausa
18.00 h
La Maquinista i la seva Fundació: el paper dels treballadors
Miquel Jorba, Fundació Maquinista
18.30 h
El ferrocarril, un tema clau per a la ciutat i per al museu de la ciutat
Joan Roca i Albert, director del MUHBA
19.00 h
Debat conclusiu

Per a més informació, consulteu el web del MUHBA.