Conferència: “Control de circulació de trens en una maqueta. Una manera diferent de practicar l’afició”

El proper dijous 23 de febrer de 2023 a les 18 hores es realitzarà una videoconferència amb el títol “Control de circulació de trens en una maqueta. Una manera diferent de practicar l’afició”, a càrrec de Norberto Redondo, enginyer i professor d’universitat, organitzada per Engitren.

Amb electrònica feta a casa es pot controlar la circulació dels trens en una maqueta a un cost molt, molt reduït. També és fàcil fabricar panells de control físics que són millors que els virtuals, tot i que fer-los per a la tablet o el mòbil és cent vegades més ràpid i més barat. I resulta que controlar trens, desviaments, senyals i rutes des d’aquests aparells es converteix en la millor alternativa per “jugar ràpid”, és a dir, per “engegar i llest”. Utilitzar un ordinador permet automatitzar les circulacions, però això diverteix només al principi, durant el desenvolupament, programació, etc., ja que després l’aficionat es converteix en un mer observador.

L’alternativa és l’automatització parcial en què l’ordinador gestiona el despatx de trens i l’operador humà és el maquinista d’un d’ells, obeint locucions i canvis en els senyals. I entre mitges hi hauria un amic com a segon maquinista, o com a controlador de tot, o simple espectador mitjançant alguna vídeotrucada des d’un mòbil vell que només s’utilitzi per a això. Amb una càmera en un vagó al principi del seu tren, ¡l’amic se sent com l’autèntic maquinista del seu propi tren!.

En la presentació, Norberto ens mostrarà com es fa tot això.

La ponència serà pronunciada per Norberto Redondo Melchor (Béjar, 1969), enginyer i professor d’universitat, aficionat al tren, a l’electrònica i als microcontroladors. Llicenciat en Dret, Enginyer Tècnic Industrial, Enginyer Industrial i Doctor per la Universitat de Salamanca. Fundador de l’oficina tècnica STS (stsproyectos.com) i professor d’enginyeria elèctrica a la Universitat de Salamanca, Escuela Tècnica Superior de Ingeniería Industrial de Béjar.

La sessió serà telemàtica. Cal que us inscriviu com sempre tal com s’indica més avall. És condició indispensable per poder rebre la corresponent invitació per a la connexió via Zoom.

Inscripció