Presentació del llibre “El ferrocarril a la demarcació de Tarragona. Els orígens 1856-1940” a Móra la Nova

El proper dijous 18 d’abril de 2024 tindrà lloc la presentació del llibre “El ferrocarril a la demarcació de Tarragona. Els orígens 1856-1940” a l’Ateneu de Móra la Nova.

L’aparició del ferrocarril va suposar una veritable revolució en el transport de persones i mercaderies de l’època. L’accés al ferrocarril va ser clau per al comerç, l’agricultura i la indústria del territori. A més, l’urbanisme de les ciutats de Tarragona, Reus, Tortosa i de moltes poblacions de la demarcació es va modificar significativament a causa de la construcció de les línies i les instal·lacions ferroviàries. Els canvis que l’extensió del ferrocarril va produir en els costums i les idees de la societat de la segona meitat del segle XIX només són comparables a la revolució que ha originat el desenvolupament de la informàtica en els nostres dies

El llibre explica la construcció i l’evolució de les línies ferroviàries del sud de Catalunya des del 1856 fins el 1940. Trens d’ample ibèric que van des de Tarragona fins a Lleida, que travessen tota la demarcació des de Calafell fins a Ulldecona camí de València, o que des de Reus pugen fins a Móra i l’Aragó. També  trens més  modestos com els carrilets de Salou i la Cava.

A través de més de 270 imatges, entre fotografies, plànols i dibuixos,  procedents d’arxius i col·leccions particulars, es mostra el recorregut de les línies, les estacions, el material mòbil, els estris, la senyalització. Molts d’aquests elements han desaparegut amb el temps i d’altres han estat substituïts per elements més moderns. Sovint, les imatges són els únics testimonis que en tenim, d’aquest patrimoni històric i cultural de les nostres comarques.