Llibre “El tren València-Llíria de via ampla: memòria d’un ferrocarril oblidat”

Llibre València-LlíriaEl periodista Joan-Josep Bargues (Palma de Mallorca, 1977) acaba de publicar el llibre-web “El tren València-Llíria de via ampla: memòria d’un ferrocarril oblidat. L’obra, en valencià amb traducció al castellà, està disponible gratuïtament a www.valencialliria.es. Bargues, també webmaster, l’ha programat perquè es pugui visualitzar en qualsevol dispositiu que incorpori navegador d’internet-ha de suportar els moderns formats gràfics-i l’ha adequat per sortir per impressora. La publicació arriba quan es compleixen 125 anys de l’estrena de la línia, que va abastar les seccions de Manises i Vilamarxant.

Durant setze capítols, es repassen diversos aspectes de la línia gestionada, abans de Renfe, pels Ferrocarrils de València i Aragó (VA), empresa que va haver de suportar la forta competència del paral·lel trenet de via estreta. El relat comença el 1879 i acaba el 2014, pel que que l’autor considera el triomf de l’ample mètric: “Al final, Metrovalencia, hereu del trenet, ha portat la seva línia 5 a Riba-roja pel mateix traçat del VA “, afegeix.

L’obra amplia amb escreix el conegut fins ara i revela detalls desconeguts. Per exemple, la destinació de l’estació del VA al carrer Quart de València: “Després de la nacionalització, es pretenia fer-hi un parc però el VA -que havia conservat la propietat del terreny- pressionar per edificar”, revela. També s’ha desmitificat la idea popular que el pont de Vilamarxant va romandre anys inutilitzat després la riuada de 1957, ja que la Renfe va efectuar una reparació ràpida per recuperar el material que havia quedat aïllat en el costat Llíria. “Això si: tot i la protesta de diversos consistoris, la represa de les circulacions haver d’esperar a la restitució del tram danyat en 1968 “, explica.

Es tracta de la primera incursió literària de Joan-Josep Bargues, qui aposta fortament per la comunicació digital. “M’inscric al moviment de publicació en web, en comptes d’en e-book, perquè la difusió és molt més gran i perquè permet, si es vol, la contribució directa de les xarxes socials “. Per cert, els usuaris de Facebook poden trobar la pàgina d’aquest llibre-web buscant per “valencialliria”.