Llibre “Vacaciones Ferroviarias en España”

DTrevorRoweEntre els molts estrangers que van visitar i fotografiar els nostres trens, Denis Trevor Rowe ocupa, sense cap dubte, un lloc més que destacat. La seva passió pel ferrocarril el va portar a recórrer mig planeta a la recerca de les locomotores de vapor més antigues, els trens de via estreta més singulars i els tramvies més primitius. Però, sense dubte, van ser els ferrocarrils espanyols els que més interès van suscitar en Trevor Rowe des de la seva primera visita al nostre país en 1953. Enamorat d’Espanya, de la qual afirmava amb orgull que la sentia com la seva segona pàtria, Trevor va plasmar amb la seva càmera imatges irrepetibles de tota mena de trens i tramvies al llarg i ample de la península ibèrica, en els cinc viatges que va realitzar fins a 1968. En moltes d’elles apareixen ferrocarrils avui desapareguts, com el tren del Bidasoa, Castro a Traslaviña, Olot a Girona, Flassà a Palamós, Villena a Alcoi i Yecla, Valdepeñas a Puertollano, La Lloma, Tharsis, Rio Tinto i un llarg etcètera en el qual tampoc falten imatges dels tramvies de Barcelona, ​​València, Sevilla, Madrid, Saragossa, Oviedo o Bilbao, entre d’altres.

Fruit dels seus nombrosos viatges al nostre país va ser la publicació a Gran Bretanya de diverses obres dedicades als ferrocarrils espanyols. La primera d’elles va ser Railway holiday in Spain, publicada el 1966, seguida de Continental Railway Handbooks Spain & Portugal, el 1970. Anys més tard es publicaria al nostre país una reedició d’aquest últim treball, convenientment traduït al castellà, sota el títol Els ferrocarrils d’Espanya i Portugal, editat per l’editorial Aldaba a 1989. Finalment, el 1995 va publicar en dos volums el llibre Narrow gauge railways of Spain & Portugal, editat a Anglaterra per Plateway Press.

Probablement, és la primera de les obres que Trevor Rowe va dedicar al nostre país la menys coneguda entre els aficionats espanyols i, de fet, en el seu dia van arribar a Espanya molt pocs llibres. En l’actualitat, els afortunats propietaris d’algun exemplar els conserven, amb raó, com autèntiques joies. Per això, el cinquantenari de la seva publicació és una magnífica excusa per a la seva reedició en castellà, per tal de donar-lo a conèixer al gran públic i, a més, retre el merescut homenatge a la memòria del seu autor qui, lamentablement, ens va deixar el passat 28 de febrer de 2015. El text original s’ha publicat en la seva integritat però el contingut del llibre s’ha enriquit notablement amb la incorporació de nombroses fotografies a gran format, moltes d’elles inèdites, conservades en el Museu Basc del Ferrocarril, institució a la qual en 2014 Trevor Rowe va cedir totes les imatges preses per ell en Espanya en els seus diversos viatges. D’aquesta manera, el volum presenta un impressionant retrat dels ferrocarrils i tramvies de la península ibèrica en els anys cinquanta i seixanta.

Encara que no dubtem que el principal atractiu d’aquest llibre es troba en les magnífiques imatges preses per Trevor Rowe al llarg i ample de la península ibèrica, és també un plaer llegir el amè text amb el qual Trevor Rowe ens narra unes vacances ferroviàries en què, a la primavera de 1965, va recórrer bona part del nostre país. De les seves paraules es desprèn, sobretot, el gran amor que sentia per Espanya però en elles també reflecteix curiosos aspectes de la vida quotidiana espanyola i de l’activitat dels seus ferrocarrils, proporcionant un retrat de gran interès de com eren les coses fa mig segle o, almenys, de com ens veien des de l’estranger en aquella època.

Dades d’Interès:

Autor: Trevor Rowe
Mida: 300 x 240 cm.
Tapa: dura amb sobrecoberta
Pàgines: 336
Fotografies: 320 imatges
Preu: 40,00 €