Presentació del llibre “Renfe en 1964, vapor a todo color”

RenfecolorMuseo del Ferrocarril de Asturias, Gijón
12 desembre 2013 – 19:00 h

El llibre que es presenta permet gaudir de belles imatges ferroviàries i a més és un pas clau en el treball de posar a disposició de tots els materials i les imatges que constitueixen el valuosíssim patrimoni documental del ferrocarril espanyol.

A falta d’una veritable tradició de fotografia ferroviària espanyola històrica, sense grans fons propis, les imatges de fotògrafs estrangers representen una de les més importants fonts per omplir molts dels buits de la història ferroviària espanyola. El nord-americà Robert F. Collins va ser un d’aquests fotògrafs. La seva obra dóna llum i color, a un període de la nostra història ferroviària encara pobrament documentat. Les imatges reflecteixen un dels anys clau del declivi del vapor a Renfe, 1964, en ple procés de modernització, però que encara resultava un veritable filó per contemplar el conjunt de locomotores més impressionant d’Europa.

La magnífica obra de Collins pot ser ara gaudida per tots gràcies, en primer lloc, a l’amabilitat i generositat de The Railway & Locomotive Society, d’Austin (Texas) i singularment a la del seu soci Martin K. O’Toole.

Les gestions d’Antonio García Portas i el seu esforç personal han aconseguit que aquest llibre hagi estat possible. A més el seu paper ha estat fonamental perquè aquest importantíssim fons de diapositives en 35 mm, magníficament compostes i realitzades per Robert F. Collins, quedi definitivament dipositat al Centro de Documentación del Museo del Ferrocarril de Asturias.