Utrillas, patrimoni ferroviari industrial, visitat pels socis de l’AAFVAC

Aquest passat dissabte, dia 5 de novembre de 2022, un grup de socis de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i l’Alt Camp (AAFVAC) van fer una visita a la població d’Utrillas.

Un cop arribats a Utrillas, vam iniciar les respectives visites als Museus que formen part del Parc de la Mineria, i realitzar els viatges amb el seu tren de via estreta, 600mm. Un tren miner preciosament conservat i remolcat per la seva locomotora de vapor Hulla.

S’ha de destacat la magnífica col·laboració de tot el poble, amb el seu Ajuntament al capdavant, i amb l’Asociación Zaragozana de Amigos del Ferrocarril y Tranvías; que han aconseguit, no només posar en valor tot el seu patrimoni d’arqueologia industrial, sinó a més a més, quelcom ferroviari, com recuperar una locomotora de vapor, i posar-la en funcionament. També han recuperat diversos tractors de mina, i maquinària de via industrical.

En breu disposaran d’una segona locomotora de vapor totalment restaurada i en servei. Tot això fa que es respiri un ambient ferroviari increïble i molt digne de ser visitat.

Durant la nostra visita vam ser atesos d’una manera espectacular, atenent les nostres consultes i explicant-nos detalls i anècdotes que no s’expliquen a visites normals, pels companys de l’AZAFT, amb el seu president al capdavant, Carlos Abadías.

Per finalitzar la visita, vam inspeccionar diverses restes d’arqueologia industrial que queden per altres zones de la població.

Amb un molt bon ambient, i bona companyia, el viatge va resultar tot un èxit, i segurament es repetirà ben aviat.