VII edició dels premis a la col·laboració: Camins de Ferro a Vilanova

Logo Museu VilanovaEl dia 15 de desembre a les 11.00 hores al Museu del Ferrocarril

Un any mes el Museu de Vilanova organitza una cerimònia de reconeixement a les persones, empreses, entitats i organismes que han col·laborat en el funcionament del Museu. Els premis Camins de Ferro a Vilanova van néixer l’any 2000 i ja s’han consolidat com la festivitat anual d’aquest espai cultural. L’objectiu és dedicar una jornada a difondre la voluntat de servei i d’ajuda de les persones físiques o jurídiques que s’han distingit per la seva contribució desinteressada a la preservació del llegat històric ferroviari. Aquest acte ja s’ha convertit en punt de trobada de tothom que participa en la projecció de l’equipament museístic de Vilanova.

El dia escollit aquest any és el dissabte 15 de desembre. En aquesta ocasió també es vol distingir la tasca realitzada durant el primer any d’implantació del col·lectiu de Socis i Col·laboradors del Museu (SiC). Per això s’ha previst un sorteig entre els membres del SiC de dos viatges internacionals en TrenHotel que ofereix Elipsos Internacional, S.A (empresa amb la que es va signar un conveni per formar part del SiC).

Pel que respecta al premis Camins de Ferro a Vilanova, aquest any es lliuraran a tres persones que s’han distingit per la seva disposició i dedicació a diferents projectes vinculats amb la difusió i preservació del patrimoni del ferrocarril a Catalunya.

  • A Nicolás Albendiz Guillén, com a director del documental de RTVE a Catalunya Las Vias del Progreso. En reconeixement a una obra -encara pendent d’emetre per Televisió- que mostra els orígens èpics del tren al Garraf. Aquest treball també ha estat guardonat amb el premi Bonaplata a la promoció del patrimoni industrial a Catalunya.
  • Les obres al taller d’Alta Velocitat de Barcelona-Can Tunís al estiu del 2007 van obligar a emprendre una logística especial de trasllat d’una part del material actiu del Museu que es trobava a les vies de trens de viatgers. L’èxit d’aquest procés fou possible per la col·laboració i ajuda dels altres dos premiats:
    • José Soler Amat, com a Cap del Taller de Material Motor d’Integria RENFE a Barcelona. Amb la seva disponibilitat i cooperació va fer possible l’operació de desplaçament i reubicació dels vehicles operatius.
    • Santiago Abengoechea Medrano, Gerent de Terminals de Mercaderies d’Adif a Catalunya. Per la seva hospitalitat cap a la custodia provisional dels vehicles del Museu a la Terminal de Mercaderies de Can Tunis

L’acte conclourà amb una actuació especial de la Coral del Museu de Madrid-Delicias que interpretarà un repertori de cançons especialment destinat a aquesta celebració. La coral es va crear al 1996 com a projecte cultural del Museu del Ferrocarril. La majoria dels components d’aquesta agrupació es relacionen amb el mon del tren.

Aquesta iniciativa es pot considerar pionera al panorama museístic del nostre país. El grup disposa d’un ampli repertori d’obres musicals de tall renaixentista, barroc, popular, llatí, líric i sacre.