Visita a l’exposició El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes

El proper dijous 14 de desembre de 2023 a les 18:00 es realitzarà una visita a l’exposició El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes, a la sala d’exposicions Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

El ferrocarril és una de les consecucions més atractives de l’enginy humà perquè es conforma amb la participació de gairebé totes les branques de la tecnociència; és un sistema tècnic estès damunt del territori; ha tingut un impacte social manifest i singular; ha captat l’atenció de totes les arts, i ha esdevingut un objecte de culte. Des de la seva aparició, el ferrocarril no ha deixat mai d’interessar els artistes. Els il·lustradors van representar en els seus gravats i dibuixos la ingent tasca d’enginyeria dels primers traçats. Els pintors van plasmar el paisatge europeu transformat pel nou mitjà de transport. Els novel·listes utilitzaren el ferrocarril com a escenari per a les seves obres. Els poetes van reflexionar sobre els canvis que el ferrocarril provocava en paisatges, vides i hisendes. El cinema, des dels seus primers fotogrames, el va prendre com a localització i com a protagonista.

El cartellisme ha produït obres memorables per promocionar les línies i els destins. La música ha trobat, en el sotragueig del tren, tant la base per a les cançons populars dels seus treballadors com el ritme per al jazz i les obres simfòniques. Aquesta simbiosi entre art i ferrocarril no s’ha aturat mai i continua amb la incorporació de la novel·la gràfica, l’art digital i els videojocs. Aquesta exposició, fruit del primer treball de recerca global sobre el ferrocarril en les arts i la literatura catalanes, expressa la voluntat del Museu del Ferrocarril de Catalunya de preservar, mostrar i divulgar els vincles de tota mena que el tren ha establert i continua establint amb la societat.

L’exposició, produïda amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i La Geltrú (UPC), s’ha realitzat a partir d’una selecció dels continguts del llibre El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes (2022), de Jordi Font-Agustí, coeditat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya i la Societat Catalana de Tecnologia (IEC).

La visita serà conduïda pel comissari de l’exposició Jordi Font-Agustí.

Places limitades
Dates: Dijous, 14 de desembre de 2023
Horari: A les 18h.
Lloc: Sala d’exposicions Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Estació Provença de FGC (entrada Rosselló/Balmes)
Inscripcions: Inscripció